maandag 25 augustus 2014

Dag 15- Dinsdag 5 aug: Memphis (TN)

Voor vandaag hadden we eigenlijk het Civil Rights Museum op het programma staan, maar dat bleek op dinsdag niet geopend. Vandaar de reservering voor de Gibson gitaarfabriek om 12:00 uur. We wandelen eerst even langs de board walk van de Mississippi en vinden ondertussen nog wat caches.

Dan slenteren we door Mainstreet waar we bij de life-is-good-winkel(spread optimism) even een sticker kopen. De life-is-good-winkel verkoopt alleen producten met positieve gedachten erop. T-shirts, petjes, tassen, mokken, telefoon- en tablet-hoesjes, etc. steeds met een positieve gedachte erop. De sticker die we kopen lijkt ons leuk voor op de deur van de werkkamer op school. De tekst luidt: „Keep it simpel”. Andere waren „do what you like en like what you do” en „spread positive vibes”. Van zo’n winkel word je vrolijk. Dan is het tijd voor de Gibson tour. We melden ons keurig op tijd. We moeten beiden onze naam op een lijstje zetten en tekenen. Blijkbaar wil de fabriek geen enkele verantwoordelijkheid voor ongelukken etc. Iedereen krijgt ook een veiligheidsbril op. Onze host is nogal van de regeltjes. Er mag dus geen fototoestel of mobiele telefoon te zien zijn tijdens de tour. Fotograferen is ten strengste verboden, dan eindigt onmiddellijk de tour voor wie dat doet. Iedereen stop braaf zijn mobieltjes weg. Gelukkig zijn er altijd mensen die zich van de regeltjes weinig aantrekken en dus zijn er foto's (met dank aan die autonome fotografen).

In de fabriek werken ongeveer 80 medewerkers aan de gitaren en wij zien ze van dichtbij aan het werk. Van het eerste proces waar drie lagen fineer op elkaar geplakt en in vorm geperst worden (1) tot aan het eindproduct en alle stadia ertussen. Het aan elkaar plakken van de voor-, achter en zijkanten(2). Het uitsnijden van de halzen uit een stuk hout, het frasen van de gaten voor klank en bedieningselementen, het bevestigen van de halzen, het eerste kleurlaagje, het uiteindelijk spuiten van de gitaar (3), het inleggen van de freds, het polijsten van de gitaar en het aanbrengen van de elektrische bedrading (4), het stemmen en de eindcontrole. Alles is handwerk en we zien hoe gitaren van het ene stadium naar het andere gaan, gebracht door degene die verantwoordelijk is voor dat stukje van het proces. Het duurt toch nogal wat werkdagen voordat een gitaar helemaal klaar is. Zo wordt ook meteen duidelijk waarom deze instrumenten niet goedkoop zijn. We lunchen bij Denny’s, waar het tegen alle verwachtingen in heel rustig is. We delen een grote schaal nacho-chips met alles erop en eraan en nemen er beiden een side salad bij.
Daarna gaan we richting Sun Studio’s. De plek waar Elvis zijn eerste singeltje opnam. Maar ook de plaats waar vele grote artiesten opnames hebben gemaakt voor hun albums, variërend van Elvis, Jerry Lee Louis, BB King, Roy Orbison en Johnnie Cash, maar ook artiesten als U2, Ringo Starr, Def Leppard en Bonnie Raitt. Tegenwoordig is het vooral een toeristische trekpleister omdat de eigenlijke opnamestudio al in de jaren 60 verplaatst is naar een andere locatie in Memphis. Maar af en toe is er toch nog een artiest die er opnames wil maken. We willen geen tour, maar vinden het wel leuk om er even te kijken. Daarna gaan we toch nog even proberen wat caches in Memphis te vinden en dat lukt best aardig. We vinden er twee die heel leuke manieren van verstoppen hebben, allebei een favorietje waard. Omdat het warm is hebben toch wel behoefte om nog even in het zwembad te duiken. Zoals gisteren hebben we het bad bijna helemaal alleen. Het water is bijna lauw. We maken een maaltijd met de to go boxen van gisteren en dat blijkt nog ruim voldoende. We maken het vanavond niet te laat. Morgen willen we het Civil Rights Museum nog bekijken en we reizen af naar casino-stad Tunica.
Reageer hier