maandag 25 augustus 2014

Dag 3- Donderdag 24 juli: Orlando (FL) - Daytona Beach (FL) - St. Augustine (FL) - Jacksonville (FL)

Uiteraard schijnt het zonnetje al weer uitgebreid als we opstaan. Vandaag rijden we naar de kust en dan langs de kustweg naar het noorden. Onze eerste stop wordt een Starbucks langs de route om even een koffietje te drinken. De straat er naartoe wordt geblokkeerd door auto's die wachten om in de drive-in koffie te halen, typisch Amerikaans. De koffie van Starbucks is overal hetzelfde. Grappig om te merken dat Neil Diamond in hun CD-rekje staat. En uit de luidsprekers klinkt Israel Nash Gripka, een aanrader voor ieder die van relaxte country muziek houdt; klinkt een beetje als een mix van Neil Young en John Fogerty (CCR).
Daytona Beach staat in het teken van races. Het verkeer er naartoe doet alvast mee, door hard te rijden en links en rechts in te halen. Het ziet er voor ons nogal ondoorzichtig uit. Dus wij rijden de toegestane snelheid in één baan, wij wijken niet. Tegen de tijd dat we er zijn is het lunchtijd en we stoppen bij de Cracker Barrel. We hebben gezien dat ze lunch-specials hebben, dus die willen we wel eens proberen. Jos heeft de dag-special van donderdag: geroosterde kalkoen met saus en groenten, Esmée heeft de Country Garden Salad met een kippensoepje. Het gerecht van Jos wordt geserveerd met biscuits (in Engeland bekend als scones) en op het bord naast de kalkoen een soort gebakken havermout-brokjes? De kalkoen is heerlijk mals en sappig, er is een soort bramenjam die heerlijk smaakt bij de biscuits, dus niets te klagen. De salade van Esmée is lekker vers en knapperig met een heerlijke honey-mustard-dressing.
De Cracker Barrel ligt vlak naast dé attractie van Daytona Beach International Speedway Stadium, dat wordt verbouwd. Er worden nog meer gigantische tribunes gebouwd. Je kan een pass kopen waarmee je een rondrit over de terreinen krijgt en in het stadion mag kijken. Was vast leuk geweest voor Jurgen, maar is helaas aan ons niet besteed. Het stadion is imposant, zelfs terwijl het nog niet klaar is. Het circuit ligt er sinds 1959 en heeft een ovalen baan met een lengte van 4 km. Ieder jaar wordt er Daytone 500 verreden als belangrijk onderdeel van de NASCAR sprint cup. Naast dit circuit is er ook een stratencircuit, op hetzelfde terrein, waarop de 24 uurrace van Daytona wordt verreden. Op het strand van Daytona Breach worden met regelmaat snelheidsrecord wedstrijden gehouden. Het zand is er zo vast dat dit op sommige stukken verantwoord is. Overal mag je op het strand parkeren, maar ons trekt dat niet.

We rijden de kustroute, maar de kust zie je zelden omdat de duinstrook is begroeid met metershoge yucca's. Opeens is er een stuk strand te zien, met een lange pier de zee in. Dat lijkt ons wel wat, dus wij de auto uit. Maar het is niet zoals in Nederland dat je overal gratis de pier op mag, hier gaat het op zijn Amerikaans, de pier heeft een eigenaar en die wil geld zien. En dat voor 50 meter pier. We blijven te veel Hollander.

Op weg naar St Augustine, het oudste plaatsje in de VS van Europese origine (1565) dat sinds de oprichting nog steeds bestaat. De Spanjaarden gingen aan land, maakten er en fort dat de schepen van en naar de oude wereld moest beschermen en piraten buiten moest houden. Later diende het vierkante fort met zijn ruitvormige hoekpunten ter verdediging tegen de opdringende Engelsen, die vanuit het noorden naar het zuiden oprukten. In 1763 zou St Augstine de hoofdstad worden van het door Engelsen bezette Florida, het Noorden won immers de burgeroorlog van het Zuiden. De Spanjaarden bouwden in 1565 een nederzetting die is uitgegroeid tot het huidige St Augustine.
Je vindt hier dus het oudste huis, de oudste school, de oudste kerk, etc. van de VS. Het centrum is wandelgebied en herbergt een reeks aan winkeltjes met veel souvenirs en snuisterijen, snoep- en ijsshops, eethuisjes en bars. We slenteren er doorheen, beginnend bij de basiliek en eindigend bij het fort. De huizen en kerken hebben nog duidelijk Europese invloeden met balkons aan de huizen. De temperatuur is inmiddels gestegen tot een ruime 93 F (34 C). In dit soort temperaturen zijn de 70 flesjes zo weg. Dan op weg onze overnachtingsplek voor vannacht, Jacksonville. Jacksonville is de grootste plaats van Florida, groter dan Orlando of Miami. Jacksonville wordt ook wel The South of the River City by the Sea. Ontstaan als een plaats waar koeien moesten worden overgevaren, later een pleisterplaats voor ouderen die in Florida wilden overwinteren en tegenwoordig de grootste stad van Florida met lage werkeloosheid.
Zodra we over de brug het centrum inrijden zien we onmiddellijk de plek waar we willen dineren, Jacksonville Landing. Een winkelcentrum met restaurants die over het water van de St John River uitkijken. We zien onmiddellijk de American Grill en voor ons is duidelijk dat we daar zullen eten. Leuke relaxte tent en een mooi uitzicht over het water met zicht op drie bruggen. De ober heeft niet de grootste topografische kennis, want nadat hij eerst denkt dat we uit Duitsland komen en wij hem de hint "close" geven. Begint hij maar wat te raden en veel Europese landen komen voorbij, zelfs Luxemburg, maar niet Nederland. Als we hem Nederland noemen, weet hij geen enkele Nederlandse stad te noemen. Als we Amsterdam noemen, is hij zelfs enigszins verrast. Verder is hij weinig spraakzaam, want ons prima uitkomt. De kok heeft gelukkig verstand van koken en we genieten even later van een prima Sirloin Steak, lekkere beetgare groente en smakelijke knapperige fries. Wat een steak! Zo mogen ze altijd zijn. Dan op naar het hotel en snel een lekker bedje opzoeken. Morgen weer een warme drukke dag.
Reageer hier